19ο Συνέδριο Ζαχαροπλαστών στην Κέρκυρα

Σχεδιάζουν τη χρήση αγνού, ελληνικού ελαιόλαδου
19ο Συνέδριο Ζαχαροπλαστών στην Κέρκυρα
Ο Μιχάλης Βεζυριαννίδης, πρόεδρος του Σωματείου Ζαχαροπλαστών Ροδόπης (το Σωματείο είναι ενταγμένο στη δύναμη της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών κι Εμπορικών Σωματείων) έλαβε μέρος μαζί με το μέλος του Σωματείου Χασάν Χασάν στο 19ο Συνέδριο Ζαχαροπλαστών που έγινε στην Κέρκυρα στις 12,13 και 14 Ιουνίου. Συμμετείχαν 200 ζαχαροπλάστες από όλη την Ελλάδα, συζήτησαν θέματα που αφορούν στον κλάδο τους, ενώ δεν έλειψαν και οι κουβέντες γύρω από την οικονομική κρίση. Είναι μια ετήσια συνάντηση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη της Ελλάδας, με στόχο την ενίσχυση της περιφέρειας. Να σημειωθεί ότι πέρυσι έγινε στην Ξάνθη και φέτος ενδέχεται να γίνει στην Κοζάνη ή την Αθήνα, ενώ και η Κομοτηνή ενδιαφέρεται νʼ αναλάβει μια παρόμοια πρωτοβουλία με την προϋπόθεση να υπάρχουν και οι χορηγοί που θα το στηρίξουν.


ΠτΘ: Ποια θέματα συζητήθηκαν στο συνέδριο;
Μ.Β.:
Τα θέματα που προσεγγίσαμε αφορούν στον κλάδο της ζαχαροπλαστικής αλλά και τεχνικά θέματα, χωρίς βέβαια να μπούμε στη διαδικασία να παράξουμε κάποια γλυκίσματα. Βρεθήκαμε εκεί σαν επαγγελματίες ζαχαροπλάστες για να δούμε το μέλλον του κλάδου.
Υπάρχει κρίση και στα ζαχαροπλαστεία και μια σχετική κόντρα με τα αρτοποιία. Ο κάθε συνάδελφος σʼ αυτήν την περίοδο προσπαθεί να βρει τρόπους να επιβιώσει, αλλά κρατώντας και την συναδελφικότητα. Υπάρχουν πολλά μαγαζιά που ανοίγουν κι ελπίζω όλος ο κόσμος να προοδεύσει, αν και δεν είναι εύκολο. Αποφεύγουμε τις διαμάχες κι επιλέγουμε τις συμμαχίες και την καλή κουβέντα για τον συνάδελφο για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε όλοι.

Αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες

ΠτΘ: Πώς διακρίνετε το αρτοποιείο που πουλάει γλυκά από το ζαχαροπλαστείο που πουλάει αρτοσκευάσματα;
Μ.Β.: Είναι μεν διαγνωσμένη η διαμάχη, αλλά δεν την επιτείνει κανείς από τους δύο κλάδους γιατί σε αντίθετη περίπτωση δεν θα βγει σε καλό για κανέναν. Η ζαχαροπλαστική μπαίνει στα χωράφια της αρτοποιίας με την έννοια του πρατηρίου άρτου και κάποια αρτοσκευάσματα σαν παραγωγή, αλλά και το αρτοποιείο μπαίνει στα μονοπάτια της ζαχαροπλαστικής, παράγοντας ή εμπορευόμενο κάποια γλυκά.

Η ειδοποιός διαφορά έχει να κάνει με το παραγωγικό κομμάτι. Όταν παράγεις άρτο έχεις αρτοποιείο, όταν μεταπουλάς έχεις πρατήριο άρτου. Εμείς, σαν ζαχαροπλαστεία είμαστε αυτοί που φοράμε ποδιά και τα μαγαζιά με τα ψιλικά και τα ζαχαρώδη δεν είναι ζαχαροπλαστεία, αλλά μαγαζιά που πουλούν ζαχαρώδη.

ΠτΘ: Υπάγονται στον Σύλλογό σας;
Μ.Β.:
Υπάγονται στον Σύλλογό μας για νʼ αποκτήσουμε μια δυναμική και να διαμορφώσουμε μια ισχυρή φωνή που θα προασπιστεί τα κοινά προβλήματα και σε ό,τι αφορά στον κλάδο μας. Δεν βλέπω να μπορούν να ενταχθούν κάπου αλλού, για παράδειγμα στο χώρο της εστίασης ή των αρτοποιών.

ΠτΘ: Επομένως ένα από τα θέματα που συζητήσατε στο συνέδριο της Κέρκυρας έχει να κάνει με το πώς παρεισφρέει ο ένας τομέας στον άλλον.
Μ.Β.: Επίσης, έχει να κάνει με το πώς παρεισφρέει το αρτοποιείο ή το ζαχαροπλαστείο στο κομμάτι που λέγεται catering, το οποίο μπορεί να καλύψει κάποιες εκδηλώσεις χωρίς να χρειάζεται τον επισιτιστικό κλάδο που είναι το εστιατόριο ή η ταβέρνα.

Ελαιόλαδο και ζαχαροπλαστική

ΠτΘ: Ποια άλλα θέματα διατρέξατε στο συνέδριο;
Μ.Β.:
Ένα από τα πιο σημαντικά αφορά στο ελαιόλαδο, μια και η Κέρκυρα ως περιοχή παραγωγός ελαιολάδου, ζήτησε να ενισχυθεί από το κράτος, με σκοπό να τυποποιήσει και να προωθήσει το ελαιόλαδο.
Συμφωνήθηκε να γίνουν σε πανελλήνια εμβέλεια εκτενέστερες αναλύσεις από χημικούς που ενδιαφέρονται κι έχουν επαφή με το ελαιόλαδο. Οι προτάσεις αφορούν στο να μπούμε σε μια διαδικασία ως ζαχαροπλάστες να χρησιμοποιήσουμε το αγνό, παρθένο, ελληνικό ελαιόλαδο, απορροφώντας μια παραγωγή που μένει αδιάθετη, με την έννοια να απορροφηθεί ή να κρατηθεί από τις επιχειρήσεις παραγωγής ή τυποποίησης για να μη διοχετευθεί στην αγορά και πέσει πολύ η τιμή του.
Οι ζαχαροπλάστες μπορούν να έρθουν σε επαφή με εταιρίες που τυποποιούν ελαιόλαδο, να κάνουν κάποιες συμφωνίες που τους δίνουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν ελαιόλαδο ή μόνο ελαιόλαδο στην παραγωγική διαδικασία της ζαχαροπλαστικής.

ΠτΘ: Βέβαια, στη Θράκη έχουμε συνδέσει την παρασκευή των παραδοσιακών γλυκών με το βούτυρο.
Μ.Β.:
Όντως, το κοινό έχει συνδέσει τα γλυκά με το βούτυρο, με τη μαργαρίνη, βούτυρο με περισσότερα φυτικά λιπαρά και μάλιστα υπάρχουν πολλές κατηγορίες ή υποκατηγορίες.
Το ζητούμενο ήταν να πιέσουμε σε μια κατεύθυνση τους χημικούς έτσι ώστε να τροποποιηθεί το ελαιόλαδο σε στερεά μορφή. Όπως υπάρχουν στο εμπόριο κάποια βούτυρα, υπάρχει και λάδι που εμπεριέχει ελαιόλαδο και είναι σε σταθερή μορφή. Οι χημικοί μάς είπαν ότι γίνεται, ότι μπορούμε να το διεκδικήσουμε και να το πάρουμε, γιατί διαφορετικά το λάδι αυτό ενδέχεται να λήξει και να πεταχτεί. Προσθέτοντας, όμως, κάποια λιπαρά που τού δίνουν την δυνατότητα να είναι πιο σφιχτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη ζαχαροπλαστική σε στερεά μορφή.
Θα ήθελα αυτό το ενδεχόμενο, αυτήν την πληροφορία να την περάσω στους συναδέλφους για να μπουν σʼ αυτήν την διαδικασία.
Ο κάθε συνάδελφος παίρνει μια πρώτη ενημέρωση και πρέπει να τη μετουσιώσει και να την εφαρμόσει στην επιχείρηση της ζαχαροπλαστικής. Προσωπικά, ήδη ξεκίνησα και κάνω κάποιες δοκιμές σε ό,τι αφορά στην παραγωγή για να εξετάσουμε αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ελαιόλαδο στην καθαρή του μορφή αλλά και στην πρόσμιξή του σε κάποιο ποσοστό.

Η Κομοτηνή διεκδικεί συνέδριο

ΠτΘ: Το φετινό συνέδριο έγινε στην Κέρκυρα, σʼ ένα πολύ όμορφο νησί με πλούσιο ιστορία και πολιτισμό. Η Κομοτηνή και όλη η Θράκη έχουν μια ιδιαίτερη παράδοση στα γλυκά, για παράδειγμα στα σιροπιαστά. Θεωρείτε ότι θα μπορούσε κάποια στιγμή να υποστηρίξει ένα παρόμοιο συνέδριο για να γίνει γνωστή σε συναδέλφους σας απʼ όλη την χώρα;
Μ.Β.:
Είναι κάτι που μʼ ενδιαφέρει, αλλά δεν μπορέσαμε να μπούμε στη διαδικασία νʼ αναλάβουμε σαν Σωματείο Ζαχαροπλαστών μια παρόμοια διοργάνωση. Πέρυσι, είχε διοργανώσει η Ξάνθη το συνέδριο των ζαχαροπλαστών, αλλά οι συνάδελφοι στην Ξάνθη που το υλοποίησαν αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα. Όλες οι ζαχαροπλάστες της περιοχής μας θα πρέπει να συμμετέχουν σε μια παρόμοια κίνηση και απαιτούνται να υποστηριχτούν κάποια συγκεκριμένα μοντέλα που στηρίζουν οικονομικά ένα συνέδριο. Άρα, θα πρέπει να συνδράμουν φορείς όπως είναι τα Επιμελητήρια, η Ομοσπονδία, ο δήμος και η νομαρχία, αλλά επίσης οι βουλευτές και οι υπουργοί, με στόχο την συνολική ανάδειξη της περιοχής μας κι όχι μόνο την ανάδειξη των τοπικών γλυκών.
Εξάλλου, σε μια παρόμοια διοργάνωση συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου από όλη την Ελλάδα. Στην Κέρκυρα ήταν 200 σύνεδροι οι οποίοι συνοδευόταν από τις οικογένειές τους και μάλιστα τα μικρά παιδιά είχαν σαν προσλαμβάνουσες εικόνες κάποια Κέρκυρα που την έβλεπαν μέσα από την παραγωγική διαδικασία του επαγγέλματος των γονιών τους που είναι η ζαχαροπλαστική.

ΠτΘ: Πότε ιδρύθηκε το Σωματείο και πόσα μέλη αριθμεί;
Μ.Β.: Το Σωματείο έχει ιδρυθεί το 1946 κι έχουν θητεύσει άνθρωποι που γλύκαναν τους πολίτες της Ροδόπης αλλά και τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο που ήρθαν στην περιοχή, με παραδοσιακές καριόκες, σιροπιαστά.
Αυτή τη στιγμή αριθμεί 45 μέλη, πιστεύω εν ενεργεία σε σχέση με το Σωματείο. Στην Κέρκυρα, ήμασταν μαζί με τον συνάδελφο κ. Χασάν ο οποίος βρίσκεται στην αναζήτηση νέων γεύσεων και μορφών ζαχαροπλαστικής. Είναι παραγωγός σουτζούκ λουκούμ και μάλιστα πρέπει να πούμε ότι έχουμε υποβάλλει προτάσεις σε επιστημονικές κοινότητες και σε γραφεία με στόχο να μπορέσουμε να καταστήσουμε το σουτζούκ λουκούμ με ονομασία ΠΟΠ, δηλαδή προστατευόμενη ονομασία προέλευσης.

Είναι στα άμεσα σχέδιά μας αλλά χρειαζόμαστε ανθρώπους που θα σταθούν αρωγοί, οι οποίοι θα μας διευκολύνουν στις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Όπως έχουμε τη φέτα μπορούμε να πιστοποιήσουμε το σουτζούκ λουκούμ στην Κομοτηνή για νʼ αποκτήσει πανελλαδική και πανευρωπαϊκή μορφή.

Μαρία Αμπατζή

Δεν υπάρχουν σχόλια: